Kuopion kaupungin sykkivä sydän jo yli sadan vuoden ajan

Kauppatori on sijainnut nykyisellä paikallaan jo 1850-luvulta lähtien. Se oli 1800-luvun kaupunkilaisten tärkein päivittäisen elintarvikehuollon keskus. Torikauppaa käytiin pöydiltä ja kojuista. 

Kauppahallin rakentaminen tuli ajankohtaiseksi vuonna 1897, jolloin kaunistuskomitea esitti valtuustolle kauppahallin rakentamista rumien ja epäsiistien kojujen tilalle. Kauppahallin suunnittelija Johan Victor Strömberg (1863 – 1932) oli syntyjään viipurilainen ja hän toimi Kuopion Teknillisessä koulussa huoneenrakennusopin lehtorina vuosina 1898 – 1928. Keskelle pientaloista muodostuvaa puutalokaupunkia noussut kauppahalli päätyjen torneineen ja kaarevine oviaukkoineen on tyyliltään jugendia ja sen tyylikkäimpiä edustajia Kuopiossa.

Historiaa ja tunnelmaa
Kuopion kauppahalli vanha kuva kauppiaasta

Elokuussa vuonna 1902 kauppahalli aloitti toimintansa juhlallisin menoin ja musiikin soidessa. Uusi Savo uutisoi asiasta elokuun 2. päivän numerossaan:

”Kauppahalli awattiin eilisaamuna klo 7. Tilaisuus muodostui pieneksi juhlahetkeksi. W.P.K:n soittokunta soitti hallin edustalla ”Isänmaan wirren”, jonka jälkeen maisteri Granit piti puheen kaupan kehityksestä. Sitten soitti soittokunta vielä ”Sawolaisen laulun” ja ”Maamme”, johon juhlallisuus päättyi. Wäkeä kerääntyi tilaisuuteen aika lailla.

Yleisölle oli eilispäiwä suuri tutkimusretkipäiwä hallissa. Se katseltiin sekä ulko- että sisäpuolelta, kellariholwit myös. Arwostelu hallista kuulostaa olevan warsin yksimielinen, että se on komea, aistikas, tarkoituksen ja tarpeen mukainen laitos. Monen silmät owat ikäänkuin auwenneet älyämään, että tämmöinen laitoshan olisi kaupungissamme ollut tosi tarpeen jo aikoja sitten. Ja totta se on. Hallin tarpeellisuutta todistaa parhaiten se, että kaikki myymälät, luwultaan 60, menivät kaupaksi ennen awaamispäivää. Kaikki kauppiaat eiwät kumminkaan ehtineet eiliseksi päiwäksi siinä liikettään awata. Usealla on wuokrattuna kaksi, jopa kolmekin numeroa, etenkin teurastajilla.”

Lisäksi: ” Entäs sitten se mukawuus ja siisteys, joka hallissa wallitsee! Ostawaan yleisöön tekee se kerrassaan iloisen waikutuksen ja iloissaan tuntuiwat siitä olewan myöjätkin. Eiwät nyt tarwitse wärjöttää sateissa ja pakkasissa, waan kuiwin ja lämpösin käsin saa jokainen kaupat tehdä. Onnea wain kaikille hallissa kaupustelijoille!

Warsinkin hallin kauniita päätyjä pysähtywät ihmiset katselemaan. Joshan koristukset owat tulleet wähän maksamaankin, niin yleisön tyytywäisyys niihin palkitsee sen. Arkkitehti Strömberg, joka on piirustukset laatinut, ansaitsee kiitosta tästä rakennuksesta, joka on niin kaunis ja hauskan näköinen kuin hallirakennus ylipäätään woinee olla ja muuten niin tarkoituksen mukainen.”

Remontteja ja muutoksia

Vuosien varrella kauppahallia on remontoitu ajan vaatimusten mukaiseksi.

Kauppahallia on myöhemmin laajennettu. Vuonna 1914 valtuusto päätti rakentaa hallin yhteyteen Arne Sireliuksen piirustusten mukaan lihatarkastamon, joka myöhemmin toimi kalahallina.

Vuonna 1973 halli sai uuden värityksen arkkitehti Matti Höyhtyän suunnitelman mukaan. Halli maalattiin okranväriseksi ja ulkoseiniä koristavat runsaat korkokuvat eläin- ja kasvikunnan edustajineen saivat myös iloiset värinsä. Hallin seiniltä löytyy punaisia possuja, vihreitä haukia, valkeita lehmiä. Huuhkajat istuvat rivissä hallin päädyissä sulassa sovussa kuusenoksilla kiipeilevien oravien kanssa. Lisäksi seiniltä löytyy riistalintuja, sammakoita, lepakoita, rapuja, kaiken kaikkiaan 60 eläinfiguuria. Hallin ulkoseiniä koristavat myös komeat lumpeenkukat, valkoiset kaalinkerät, punaiset omenat ja turnipsit.

Kauppahalli vanha väri sisäkatto tumma
Kuopion kauppahalli remontti 2012-2013

Viimeisin mittava remontti toteutettiin torin uudistuksen yhteydessä vuosina 2012-2013. Tuolloin muun muassa purettiin kalahalli ja paikalle rakennettiin pyöreä lasipaviljonki. Hallin ulkoseinät saivat uuden, intiankeltaisen värin ja seiniin palautettiin myös 1970-luvulla piilotettuja koristeita.

Kauppahallin kauppiaat

Sadan vuoden aikana kauppahallissa on toiminut monenlaisia yrittäjiä. Aluksi lähes kaikki olivat teurastajia eli lihakauppiaita. Sekatavarakaupat ja vaatepuodit ovat myös olleet hallin vanhimpia yrityksiä. Isot osuuskunnat ovat välillä miehittäneet hallin. Nykyisin on taas palattu lähes täysin yksityisyrityksiin.

Kauppahallin yhdistys perustettiin vuonna 1976. Sen tarkoitus on olla Kuopion Kauppahallissa toimivien liikkeiden ja heidän henkilökuntansa yhdyssiteenä, valvoa heidän yhteisiä etujaan ja oikeuksiaan, kehittää kauppahallin toiminta sekä työskennellä terveiden liikeperiaatteiden vakiinnuttamiseksi alalla, unohtamatta virkistystoimintaa.

Kauppahalli tänään
Kuopion kauppahalli Maustesoppi

Kauppahallin kauppiaat tarjoavat asiakkailleen monipuolisen tuotevalikoiman.

Kauppahalli on satavuotisen olemassaolonsa aikana ollut perinteisesti tuoreen lihan, kalan ja leipomotuotteiden ostopaikka. Kauppahallin lihamyymälästä asiakas saa ammattilaisen leikkaaman tuoreen lihan sekä kaupan päälle ohjeen ruoan valmistamiseen. Leipomotuotteita myydään useassa myymälässä. Perinteitä vaalien hallista saa tutut kalakukot, piirakat ja rieskat, mutta uusi aika on tuonut uudet tuotteet ja hallin puodeista löytyy myös erityisruokavalioita noudattaville asiakkaille leivonnaiset arkeen ja juhlaan. Kalajalosteille, juustoille ja leikkeleille on omat myymälänsä, lisäksi ruokakassiin löytyy koko elintarvikepuoli maitotuotteista hedelmiin, vihanneksiin ja juureksiin. Erikoisliikkeissä on kattavat valikoimat mausteista, kahvista, teestä ja makeisista. Hallissa palvelee myös kukkakauppa ja tekstiilien erikoisliike, kirjakauppa ja käsityöläisten kädentaitojen tuotteiden myymälä.

Kalakauppiaatkin ovat siirtyneet kalahallista parempiin olosuhteisiin kauppahallin sisälle.

Sekä suuren että pienen nälän voi tyydyttää monessa eri pisteessä. Kahviloiden ainutlaatuisessa tunnelmassa voi nauttia kahvit leipomon tuotteiden kera, patonkipaikassa täytettyjä patonkeja ja herkullista salaattia, ja toki kalakukot ja muut perinteiset savolaiset herkut löytyvät myös kauppahallista.

Käytävillä kohdataan

Kauppahalli ei ole koskaan ollut vain ostospaikka. Se on myös paikka, jonka käytävillä tavataan tuttavia, vaihdetaan kuulumisia, käydään keskusteluja päivän aiheista tai muuten vain oleillaan ilman kiirettä.

Kaupankäynnin perustana on myyjän ja ostajan välinen luottamus ja henkilökohtainen palvelu. Myös erikois- ja pakkaamattomat tuotteet ovat ja tulevat olemaan olennainen osa kaupankäyntiä. Useimmat tuotteet myydään irtomyynnissä eli tuote pakataan vasta myyntihetkellä ja asiakas saa juuri haluamansa määrän tuotetta.

Tuotteiden laatu, runsaat valikoimat, kauppahallin keskeinen sijainti ja ainutlaatuinen tunnelma sekä joka päivä tarjolla oleva palvelu ovat tekijät, joilla kauppahalli palvelee myös tulevaisuuden asiakkaita.

Onko sinulla muisto, jonka haluaisit jakaa?
Kauppahalli tarinakirja

Kauppahallin menneisyys on täynnä tarinoita, joita kukaan ei ole vielä kirjannut ylös. Muistoja äänistä, tuoksuista, ihmisistä ja tilanteista, jotka ovat kaihoisia tai kepeitä, naurattavia tai itkettäviä…

Istahda toviksi Hallitonttu Hilima Haepakan kotioven tienoille Tarinakirjan ääreen, ja jätä muistelosi hallitontulle kerrottavaksi tai liitettäväksi Kauppahallin historiikkiin. Saat kirjoittaa halutessasi nimettömästi, mutta jätäthän tiedon iästäsi tai tapahtuma-ajasta tekstisi oheen.

Etsimme myös haastateltavia henkilöitä Kauppahalliin liittyvien tarinoiden muistiinkirjaamiseksi. Ehdotukset haastateltavista tai sähköisesti toimitettavat tarinat: rosebudkuopio@rosebud.fi

Avoinna ma-to 8-17, pe 8-18 ja la 8-16

(Aukioloajoissa voi olla myymäläkohtaisia eroja)

Su ja arkipyhät suljettu

Kuopion tori, Kauppakatu 45

Copyright © Kuopion Kauppahalli 2021 | Powered by Digilautturi